soorten houten vloeren

Welke soorten houten vloeren zijn er?

De verschillende soorten houten vloeren kunnen verdeeld worden in massief en meerlaags. 

Massief

Massieve plank doorsnede

Massieve plank doorsnede

Van de verschillende soorten houten vloeren is de massieve vloer de meest natuurlijke. Massief wil zeggen dat de plank volledig van hetzelfde soort hout is. Voorbeelden hiervan zijn de massieve vloerplanken en tapis.

Als het om een eiken vloer gaat, is de plank dus volledig van massief eiken. En dat is meteen ook het voordeel van een massieve plank; 100% hout, dat voelt goed. En natuurlijk is een massieve vloer ook mooi, als de vloer maar wel verlijmd wordt gelegd (daarover later meer). Want een groot nadeel van een massieve plank die niet verlijmd, maar zwevend wordt gelegd, is namelijk dat het hout alle ruimte heeft om te ‘werken’ (en dat ook zal doen).

Met ‘werken’ wordt bedoeld dat het hout onder invloed van wisselende luchtvochtigheid gaat krimpen, uitzetten, schotelen, bananen of torderen. En ‘werken’ zal een massieve vloer altijd. Hoeveel de vloer gaat werken hangt af van de mate van de schommeling van de luchtvochtigheid in het vertrek maar ook de kwaliteit van het hout. Meestal zie je bij massieve, zwevende vloeren dat er in de winter kieren tussen de planken komen.

 

Meerlaags

Meerlaags wil zeggen dat de plank is opgebouwd uit meerdere lagen van verschillende houtsoorten. Deze meerlaagse, niet massieve planken kun je verdelen in lamelplanken en multiplanken. Let op: niet alle bedrijven maken dit onderscheid en de termen worden door elkaar gebruikt!

Lamelplanken

Lamelplanken hebben een massief houten toplaag, variërend van 0,5-4 mm dikte. Deze toplaag is verlijmd op een plank, de drager, die bestaat uit 3 lagen kruislings verlijmd vuren, in totaal variërend van 5-10 mm dikte. Meestal zijn de 1e en 3e laag relatief dun en is de 2e laag relatief dik (kleine balkjes die dwars liggen.)  Termen die ook voor de lamelplank gebruikt worden zijn: multiplank, duoplank, lamel, lamelparket enzovoorts.

multiplanken geen lamelplanken

Multiplank doorsnede

Multiplanken

Multiplanken hebben een massief houten toplaag, variërend van 2-6 mm dikte. Deze toplaag is verlijmd op een multiplex plank, die meestal van berkenhout is, variërend van 12-20 mm dikte. De multiplex plank heeft een groot aantal lagen kruislings op elkaar verlijmd. Termen die ook voor de multiplank gebruikt worden zijn: duoplank, twinplank, lamel, lamel dik, lamelparket enzovoorts. De multiplank is een kwalitatief hoogwaardiger product dan een lamelplank.

Lees meer over multiplanken.

 

0 1735