multiplanken geen lamelplanken

Wat zijn multiplanken?

Waarin multiplanken en lamelplanken van elkaar verschillen is niet altijd even duidelijk. Verschillende vloerenbedrijven hanteren vaak ook verschillende benamingen. Wij leggen hieronder het verschil tussen beide soorten planken uit. We belichten natuurlijk ook de voor- en nadelen van beide soorten zodat je een afgewogen keuze kunt maken tussen beide planken.

Multiplanken hebben een massief houten toplaag. Deze varieert van 2-6 mm dikte. De toplaag is verlijmd op een multiplex plank, meestal van berkenhout, van 12-20 mm dikte. De multiplex plank heeft een groot aantal laagjes hout kruislings op elkaar verlijmd. Deze basis zorgt ervoor dat de plank heel stabiel is en bijna geen natuurlijke werking meer heeft. Andere namen die ook voor de multiplank gebruikt worden zijn: duoplank, twinplank, lamel, lamel dik, lamelparket enzovoorts.

Multiplanken hebben dezelfde uitstraling als massieve planken maar hebben een aantal andere, positieve, eigenschappen

  • deze planken hebben maar weinig hardhout nodig en zijn daarom ecologisch verantwoord;
  • je kunt multiplanken uitstekend leggen in combinatie met vloerverwarming;
  • de multiplank is geschikt voor ruimten met een wisselende luchtvochtigheid;
  • de stabiele eigenschappen van de multiplank geeft dat je ze heel goed zwevend kunt leggen;
  • de multiplank is prima te leggen door de handige doe-het-zelver. (Onze leginstructie vind je op onze downloads-pagina)

Twijfel je tussen multiplanken of lamelplanken? Neem het volgende eens in overweging:

  • door de dikke laag multiplex is de multiplank stabieler; er is minder kans op ‘werken’ dan bij lamelplanken;
  • een multiplank heeft meestal een dikkere toplaag, wat voor een langere levensduur zorgt (je kan de plank vaker schuren) dan bij lamelplanken;
  • een multiplank is zwaarder dan een lamelplank, waardoor de multiplank stabieler ligt en het loopgeluid minder is;
  • vaak is de passing van een multiplank beter dan bij een lamelplank. Hierdoor past de multiplank mooier en er ontstaan zo minder kieren;
  • lamelplanken komen vaak uit China of Oost-Europa en de kwaliteit van die planken is meestal minder goed dan multiplanken. Zo is de passing vaak minder goed, waardoor kieren in de vloer ontstaan;
  • bij lamelplanken bestaat het risico dat de relatief dunne toplaag indeukt ter hoogte van de ruimte tussen de dwarse balkjes, wat erg lelijk is.

De dikte van de toplagen van onze multiplanken zijn afhankelijk van de breedte. De vuistregel die we hanteren voor de levensduur is 7-10 jaar per millimeter. Daarbij gaan we uit van een geoliede vloer en regelmatig onderhoud. Een plank met een toplaag van 3 mm heeft dus een levensduur van ongeveer 21-30 jaar.

Dus: daarom werken de Houtzwagers alleen met multiplanken

0 2091