Massieve plank doorsnede

Wat zijn massief houten planken?

 

 

Massief houten planken

Massieve planken vloeren spreken veel mensen aan; 100% hout, dat voelt goed. En natuurlijk is een massieve vloer ook mooi, als het hout maar verlijmd wordt gelegd (daarover hier meer). Een groot nadeel van een massieve plank die niet verlijmd, maar zwevend wordt gelegd, is namelijk dat het hout alle ruimte heeft om te ‘werken’ (en dat ook zal doen).

Werken

Met ‘werken’ wordt bedoeld dat het hout onder invloed van wisselende luchtvochtigheid gaat krimpen, uitzetten, schotelen, bananen of torderen. ‘Werken’ zal een massieve vloer altijd; de mate daarvan hangt af van de mate van de schommeling van de luchtvochtigheid in het vertrek en de kwaliteit van het hout. Meestal zie je bij massieve, zwevende vloeren dat er in de winter kieren tussen de planken komen. Om dit te voorkomen zul je de planken dan ook moeten verlijmen en nagelen (vastspijkeren) op een houten constructievloer.

Massief houten planken zijn vanwege deze eigenschappen dan ook niet geschikt om te leggen op vloerverwarming.

Waarom zou je kiezen voor een massief eiken houten vloer?

massieve vloeren kunnen vaker geschuurd worden dan iedere andere vloer;
bijna elke bewerking is mogelijk: roken, schaven, borstelen, bandzagen etc;
door de ruigere planken en niet gestopte noesten hebben ze een ruigere uitstraling;
je houdt ervan dat je vloer ‘leeft’; dat de vloer mogelijk kiert, uitzet en schotelt vind je alleen maar charmant.

0 855