spanveer

Onzin over houten vloeren: een top-5

We hebben door de jaren heen behoorlijk wat aannames en onzin gehoord over houten vloeren. Ter lering ende vermaeck hieronder onze top-5 onzin over houten vloeren.

1. Een massieve plank is mooier dan een meerlaagse plank.

Onzin, want als de planken eenmaal liggen, kun je niet zien of de plank massief is of alleen een massieve toplaag heeft!

2. Een massieve plank is vaker te schuren dan een meerlaagse plank.

Een massieve plank kun je schuren tot ongeveer 2 mm boven de mes en groef. En dat is, afhankelijk van de plank, 3 tot 5 mm. Een multiplank met een (dikke) massieve toplaag kun je dus even vaak schuren!

3. Er bestaan massieve planken die niet werken.

Onzin! Oud hout, kaasplanken, tropisch hout; het werkt allemaal en zal blijven werken! Lees meer over het werken van hout op deze Wikipediapagina

4. Er bestaan meerlaagse planken die niet werken.

Helaas! Ondanks dat meerlaagse planken de risico’s verkleinen en een stuk stabieler zijn dan massieve planken, kunnen ook meerlaagse planken een beetje werken. Daarom krijg je van ons bij aanschaf van een houten vloer een hygrometer, zodat je je luchtvochtigheid in de gaten kunt houden. Bij een stabiele luchtvochtigheid zal de vloer nagenoeg niet werken. Mocht de luchtvochtigheid te laag zijn (dit is in de winter vaak het geval), dan is het raadzaam een luchtbevochtiger aan te schaffen, zie daarvoor onze mooie collectie StadlerForm luchtbevochtigers.

5. Gebruik spanveren bij meerlaagse planken.

Spanveren hebben alleen echt toegevoegde waarde bij massieve planken die zwevend gelegd worden.  Bij multiplanken hebben de spanveren nauwelijks toegevoegde waarde en kunnen ze tot gekraak in je vloer leiden.

0 1523