Moet ik mijn houten vloer zwevend of verlijmd leggen?

Of je een houten vloer beter zwevend of verlijmd kunt leggen, is afhankelijk van enkele factoren. Wij leggen uit wat het verschil is en wat de voor- en nadelen zijn.

Houten vloer zwevend leggen

Bij een zwevende vloer wordt er op de dekvloer van de woning (meestal: zandcement dekvloer of bij oudere woningen een houten dekvloer) een losse tussenvloer gelegd. Deze tussenvloer is meestal gemaakt van een combinatie van foam en vochtschermfolie. Ook worden wel groene platen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat kleine oneffenheden in de dekvloer worden uitgevlakt. Verder zorgt het ervoor dat mogelijk optrekkend vocht uit de dekvloer wordt tegengehouden. Op deze tussenvloer worden de planken met de mes- en groefverbindingen aan elkaar gelegd. De mes- en groefverbindingen worden meestal verlijmd met nadenlijm.

Houten vloer zwevend leggen in appartement

Bij appartementen dient de ondervloer 10 decibel loopgeluid te verminderen. Hiervoor zijn speciale, TNO- of TÜV-gecertificeerde ondervloeren verkrijgbaar. In geval van vloerverwarming moet soms een speciale ondervloer voor vloerverwarming gebruikt worden. Dit is afhankelijk van het vermogen van de vloerverwarming en de dikte van de plank.

Voordelen zwevend leggen

→ een zwevende vloer is goedkoper dan een verlijmde vloer (zowel qua materiaal als qua legtarief);
→ wanneer er gewerkt wordt met een multiplank, bestaat er een minimaal risico op werking. Hierdoor is de vloer qua stabiliteit vergelijkbaar is met een verlijmde vloer;
→ een zwevende vloer is zonder schade aan de constructievloer te verwijderen.

Hier staat tegenover..

→ omdat de planken zwevend liggen, kan het gebeuren dat de vloer plaatselijk licht zweeft (als je er op stapt, zakken de planken iets).
→ het loopgeluid is wat beter hoorbaar dan bij een verlijmde vloer.

Massieve planken en niet massieve planken worden beiden wel zwevend gelegd. Vanwege het risico op ‘werking’ van massieve planken, zijn wij echter van mening dat je een massieve plank altijd moet verlijmen.

Houten vloer verlijmd leggen

Bij een verlijmde vloer wordt er op de dekvloer een spaanplaat tussenvloer gelijmd of geschroefd. Daarop worden de massieve planken, tapis of visgraat verlijmd (en de planken worden in de meskant vastgetacked) op de spaanplaat tussenvloer. Meerlaagse planken worden ook wel rechtstreeks (dus zonder tussenvloer) verlijmd op de dekvloer.

Het verlijmen van een houten vloer heeft voordelen

→ de houten planken worden helemaal vastgelegd en zo wordt het werken van het hout maximaal beperkt;
→ het loopgeluid is minder, omdat het geluid via de constructie van het huis wordt weggeleid. Dit is trouwens de reden dat in appartementen nooit verlijmde vloeren gelegd mogen worden; dat levert overlast voor de onderburen op.

Verlijmen heeft ook nadelen

→ een verlijmde vloer is duurder dan een zwevende vloer (zowel qua materiaal als qua legtarief);
→ verlijmen is nogal definitief. Een verlijmde vloer is niet makkelijk te verwijderen; bij het verwijderen raakt de constructievloer beschadigd. Bij verkoop, (water-)schade of uitgekeken zijn op de vloer komen dus hoge kosten voor het verwijderen van de oude vloer en het herstel van de constructievloer kijken;
→ het verlijmen op een dekvloer zoals zandcement stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de dekvloer, waar deze helaas niet altijd aan voldoet. In dat geval moet er worden voorgestreken en/of geëgaliseerd. Dit zorgt dan voor extra kosten.

Zelf een houten vloer zwevend of verlijmd leggen

Ga je zelf een houten vloer leggen? Dan is het aan jou om te beoordelen of zwevend of verlijmd het meest geschikt is. Uiteraard kunnen wij je in de showroom advies geven en alle benodigdheden leveren.

Inspectie en legadvies houten vloer

Als je de vloer door ons laat leggen, komt de parketteur vooraf langs voor een inspectie. Tijdens zijn bezoek beoordeelt hij de dekvloer en geeft advies over de legwijze die het meest geschikt is. Vervolgens wordt de houten vloer gelegd op basis van zijn advies. Kom ook gerust langs in onze showroom. Onze vloerenspecialist geeft je dan gericht advies over de meest geschikte legwijze voor jouw woning. Bekijk dan meteen onze houten vloeren, bewerkingen en kleuropties. Bekijk nu alvast de houten vloeren die wij al gelegd hebben!

0 2645