Is een houten vloer duurzaam?

Als liefhebbers van hout vinden de Houtzwagers duurzaamheid erg belangrijk. Dit zie je dan ook in onze hele bedrijfsvoering terug. Voor meer informatie hierover, zie onze pagina over kwaliteit en duurzaamheid. Maar hoe duurzaam is een houten vloer?

Wat is duurzaamheid?

De term duurzaamheid duikt de afgelopen jaren te pas en te onpas op. Bedrijven gebruiken het graag om hun klanten te laten weten dat ze goed bezig zijn. Maar waarmee dan? Geef toe; duurzaamheid is nogal een vaag begrip. Kort gezegd heeft duurzaamheid te maken met alles wat een positieve invloed heeft op onze aarde. Wat ons als mens raakt in ons bestaan. Dit is natuurlijk erg breed. Het gaat over ecologische en sociale gevolgen van je acties.

Voor ons als Houtzwagers betekent duurzaamheid bijvoorbeeld dat we kiezen voor lokale partijen. We kiezen hout uit Europa en productie in de buurt. En we hechten veel waarde aan de levensduur van onze producten. Het moet lekker lang mee gaan. Voor de duurzaamheid van hout zijn twee organisaties belangrijk.

  • De FSC is het bekendst. Je hebt vast wel eens in de bouwmarkt een stuk FSC-hout gekocht. Het FSC is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC heeft het over verantwoord bosbeheer wanneer er op bedachtzame manier rekening wordt gehouden met verschillende kanten die bij bosbeheer horen. Deze zijn de sociale, ecologische en economische kanten.
  • PEFC is een wereldwijde non-profit organisatie voor het promoten van duurzaam bosbeheer. Het doel van PEFC is dat alle bossen in de wereld op een goede manier worden beheerd.

Er is een verschil tussen de twee organisaties. Bij FSC is de sociale dimensie sterker aanwezig is. Het PEFC is in het leven geroepen als een Europees certificaat als actie van de Europese bosbouwsector.

Herkomst eiken

Het eiken van onze planken komt uit Duitsland, Kroatië of Frankrijk. Niet alleen het eiken maar de hele multiplank is PEFC-gecertificeerd. Het hout wordt door een Nederlands familiebedrijf in Duitsland tot multiplank geschaafd. Deze schaverij is natuurlijk ook PEFC-gecertificeerd.

Zo duurzaam zijn onze houten vloeren

Behalve dit alles werken we met een natuurlijke lijnzaad olie (VOS-vrij), een ecologische houtlijm (VOS-vrij) en zo ‘groen’ mogelijke ondervloeren (waarvan sommige hergebruikt). Tot slot hebben we ook onze bedrijfsprocessen met een duurzame bril bekeken. Zo laten we bijvoorbeeld alle materialen meteen vanaf de houtschaverij naar je toebrengen, wat transport en opslag (met alle CO2 uitstoot die daarbij hoort) scheelt. Verder werken we zo goed als papierloos en wordt ons kantoor voorzien van groene stroom. Dus alles bij elkaar is een houten vloer van Houtzwagers heel duurzaam!

0 534