offertevergelijken

Hoe vergelijk je offertes voor houten vloeren?

Veel parketzaken laten op hun website niet zien hoe duur een vloer nou écht wordt, maar vermelden aantrekkelijke vanaf-prijzen als lokkertje. Het is daarom handig om offertes op te vragen, voordat je de parketzaak gaat bezoeken. Maar hoe vergelijk je offertes voor houten vloeren? Daarvoor moet je eerst weten wat er op die offerte moet komen te staan en hoe je offertes van verschillende parketzaken kunt vergelijken. Hiervoor een aantal handige tips.

 

1. Gebruik dezelfde offerte aanvraag

Het lijkt een open deur, maar vraag bij de verschillende parketzaken dezelfde offerte aan, zodat je goed kan vergelijken. Dus hetzelfde aantal m2, dezelfde breedte, ongeveer dezelfde dikte van de toplaag, dezelfde selectie hout, plinten, et cetera.

Weet je de aantallen nog niet precies? Doe dan een gok. Een voorbeeld voor een gemiddelde Nederlandse woonkamer: 50 m2 planken, 30 meter plint, 10 meter afdeklat.

Vraag altijd om een offerte waarin de kosten voor het leggen en afplinten én transportkosten ook zijn meegerekend!

 

2. Let op de verschillen tussen planken

Dit is het belangrijkste punt bij offertes vergelijken.

Zoals je in de andere berichten in onze kennisbank kunt lezen, bestaan er verschillende planken voor op je vloer: massief of meerlaags. En bij meerlaagse planken bestaat er een verschil tussen lamelplanken en multiplanken. Staar je niet blind op de naam die de plank heeft, maar vraag erom dat in de offerte staat om wat voor meerlaagse plank het gaat:

  • – multiplank: de massief eiken toplaag is verlijmd op multiplex;
  • – lamelplank: de massief eiken toplaag is verlijmd op drie lagen vuren.

 

Een multiplank is een hoogwaardiger en stabieler product dan een lamelplank. Ook is een multiplank bijna altijd dikker dan een lamelplank. Een multiplank is dus duurder dan een lamelplank (als het goed is). Een offerte met multiplanken is dus niet goed te vergelijken met een offerte met lamelplanken.

Wij werken overigens alleen met multiplanken.

 

3. Let op de verschillen in houtselecties

Er zijn verschillende selecties eiken. Om het makkelijk te zeggen: hoe hoger de selectie, hoe minder noesten, hoe duurder.

Verwarrend is dat er veel verschillende namen worden gebruikt voor de selecties. Maar al die namen komen op ongeveer drie eiken selecties neer:

  • – Select: de hoogste selectie eiken. Weinig of zelfs helemaal geen pitten en noesten. Gelijkmatige tekening en kleur van het hout.  Strakke uitstraling. De duurste selectie. Ook wel genoemd: 1bis, Rustiek A, Natuur.
  • – Rustiek: de middenselectie eiken. Er zijn vaste noesten en pitjes aanwezig van maximaal een paar centimeter in doorsnede. Het hout is scheurvrij. Er is wat meer kleurverschil en variatie in tekening van het hout. Er mag her en der een randje spinthout aanwezig zijn. Ook wel genoemd: Rustiek A, Rustiek A/B, Rustiek B, Mix, O/S.
  • – Robuust: de laagste selectie eiken. Er zijn veel noesten aanwezig en ook meer spinthout en scheuren. Een robuuste en doorleefde vloer. De goedkoopste selectie. Ook wel genoemd: Rustiek C, Abdij, Klooster, Kasteel en allerlei andere romantische namen.

 

Rustiek is de meest voorkomende eikensoort die bij houten vloeren wordt gebruikt. Onze eiken planken vallen in de selectie Rustiek.

 

4. Let op de herkomst van de planken

Het is heel simpel: waar komen de planken vandaan? West-Europa, Oost-Europa of zelfs uit China? De herkomst heeft invloed op de kwaliteit en prijs. Over het algemeen:

  • – West-Europa: goede kwaliteit, goed beheerde bossen.
  • – Oost-Europa: wisselende kwaliteit, minder zicht op het beheer van de bossen:
  • – China: slechte kwaliteit, geen zicht op bosbeheer. Maar goedkoop, dat dan wel weer.

 

Let er ook op of de planken op commissie worden besteld (dus speciaal voor jou gemaakt) of dat de vloerenzaak een container met planken heeft staan, in dat geval altijd afkomstig uit Oost-Europa of China. In dat laatste geval weet je van tevoren nooit precies welke kwaliteit je krijgt. Maar er is al wel voor betaald, dus het moet hoe dan ook verkocht worden… (dan liever niet aan jou, toch?)

 

5. Let op niet ingevulde prijzen in de offerte

Het komt regelmatig voor dat bijmaterialen niet worden ingevuld. Bij de plinten staat dan bijvoorbeeld de prijs per strekkende meter vermeld, maar de prijs van de plinten is niet doorberekend in de totaalprijs. Met andere woorden: op de offerte staat alleen de vloer en de legprijs van de vloer. Maar er komen nog extra kosten bij voor plinten, fabriek-af oliën, montage van plinten, afkorten van deuren, enzovoorts.

Dit kom je op offertes van de Houtzwagers natuurlijk niet tegen!

 

6. Let op certificering van ondervloeren

Als je in een appartement met onderburen woont, heb je een -10dB reducerende ondervloer nodig. Als je ooit in conflict raakt met je onderburen over geluidsoverlast, moet je kunnen aantonen dat je ondervloer gecertificeerd is voor -10dB reducerend voor het type vloer dat je hebt.

Het komt helaas zeer regelmatig voor dat geluidsreducerende ondervloeren worden verkocht die wel -10dB reducerend gecertificeerd zijn voor laminaat, maar niet specifiek voor houten planken. En dat laatste moet echt het geval zijn! Let daar dus goed op.

Hetzelfde geldt voor vloerverwarming, daarvan moet precies bekend zijn wat de warmteweerstand is. Vraag daar dus naar. De meest gebruikte ondervloer voor vloerverwarming is Heat-Foil, met een warmteweerstand van 0,014 m2 K/W. Deze ondervloer gebruiken wij ook.

 

7. Let op de klik

Als je de vloer hebt gekocht, moet die ook nog geleverd en gelegd worden. Je moet nog verder met elkaar en dan is het wel zo prettig als er een klik is!

0 1298