warmteweerstand

Rendement vloerverwarming met houten vloer, hoe zit dat?

Als je wil weten hoe het zit met het rendement van je vloerverwarming met een houten vloer erop dan moeten we het vooral hebben over de warmteweerstand.

Warmteweerstand houten vloer

In ons artikel over vloerverwarming in combinatie met houten vloeren hebben we al geschreven over warmteweerstand. We merken in gesprekken met onze klanten dat dit voor veel onduidelijkheid zorgt. Daarom gaan we er hieronder uitgebreider op in.

Ter opfrissing:

Het spreekt voor zich dat vloerbedekking (zoals een houten vloer) invloed heeft op de warmte die de vloerverwarming af kan geven. De vloerbedekking heeft namelijk een bepaalde weerstand. Deze weerstand heeft invloed op de warmte die van de vloerverwarming naar de kamer moet. Die weerstand heet de warmteweerstand of Rc-waarde en wordt uitgedrukt in een aantal m2K/W. (Kelvin/Watt)

Nu heeft elke laag of laagje vloerbedekking heeft een eigen warmteweerstand. Als er, zoals bij een zwevende houten vloer, ook sprake is van een ondervloer, dan moeten de twee warmteweerstanden bij elkaar worden opgeteld. Dat is dan de weerstand van de ondervloer + die van de houten vloer.

Een lage warmteweerstand geeft een kortere opwarmtijd. Een hoge warmteweerstand geeft een langere opwarmtijd. Dit kan in sommige gevallen tot verlies van warmte leiden. En dat laatste is natuurlijk niet de bedoeling.

Te hoge warmteweerstand: gevolgen

Wat gebeurt er als je tóch de plank van 26 cm breed legt, met een warmteweerstand van 0,13 m2 K/W? Terwijl de door de installateur opgegeven maximale warmteweerstand 0,11 m2K/W is? Er is dan immers een overschrijding van de maximale warmteweerstand van 0,02 m2 K/W.

Wat je hierbij eerst moet beseffen is dat bij nieuwbouwhuizen de warmteweerstand van de constructievloer door de isolatie (dus richting de kruipruimte) ongeveer 50 keer zo hoog is als de warmteweerstand van de houten vloer (dus richting de kamer). Het is dus beslist niet zo dat de warmte ‘weglekt’.

Als de vloerverwarming de warmte niet optimaal aan de kamer af kan geven, gaat het water gewoon warmer terug de cv-ketel in. Hierdoor hoeft het in de ketel minder verwarmd te worden, om daarna de vloerverwarming weer in te gaan. Het is dus niet zo dat je direct warmte verliest en een hogere energierekening krijgt. Wel kan het iets langer duren voordat de kamer op de gewenste temperatuur komt. Maar dat is bij vloerverwarming niet erg, omdat vloerverwarming continu werkt. Dit merkt je misschien alleen wanneer je de verwarming aan het begin van het stookseizoen weer aanzet.

Verder zorgt een kleine overschrijding van de maximale warmteweerstand maar tot een klein verschil in het aantal watt verwarming in de kamer.

Op de website van WTH kan je dit goed zien. Bijvoorbeeld: een verhoging van de warmteweerstand van de vloerbedekking met 0,01 m2K/W geeft een daling van afgifte van 4 watt per m2. Als we uitgaan van een kamer van 50 m2, dan komt dat neer op 200 watt; nog geen 3,5 gloeilamp van 60 watt. Of met je tv en je eigen lichaamswarmte (zie https://www.kijkmagazine.nl/science/hoeveel-mensen-nodig-om-kamer-verwarmen/).

Tot slot geldt dat de afgifteberekening is gebaseerd op omstandigheden wanneer het er echt op aan komt. En dan ook nog eens voor de koukleumen onder ons. Met andere woorden: bij strenge vorst in combinatie met harde wind. En die omstandigheden doen zich in Nederland bijna nooit voor. De maximale verwarmingscapaciteit heb je dus zelden of zelfs nooit nodig.

Onze klanten met vloerverwarming

In de afgelopen jaren hebben veel van onze klanten een vloer gekozen waarbij sprake was van een overschrijding van de maximaal opgegeven warmteweerstand met 0,01 of 0,02 m2K/W. Dit heeft nog nooit geleid tot onvoldoende warm kunnen stoken.

Samengevat: bij een geringe overschrijding van de maximale warmteweerstand:

  • verlies je geen energie en krijg je geen hogere energierekening;
  • is de afname van het aantal watt zo klein dat je dit niet merkbaar of makkelijk te compenseren is;
  • terwijl je de maximale verwarmingscapaciteit zelden of nooit nodig hebt.

 

Altijd verlijmen?

Er wordt vaak beweerd dat bij vloerverwarming de vloer altijd verlijmd moet worden. Dat is, als het gaat om multiplanken, onzin. Gelet op de stabiliteit die een multiplank heeft, maakt het niet uit of deze al dan niet op vloerverwarming wordt gelegd. Lees meer over verlijmen of zwevend leggen.

1 2816