houten vloer in combinatie met vloerverwarming

Houten vloer in combinatie met vloerverwarming, kan dat?

Kan een houten vloer in combinatie met vloerverwarming? Dat is toch wel één van de meest gestelde vragen over houten vloeren. En op deze vraag wordt door de gemiddelde vloerenboer meestal geantwoord: ‘deze plank kan prima op vloerverwarming, mevrouwtje!’

Op zich klopt dat wel, maar het is wat te simpel gezegd. Eiken is namelijk een stabiele houtsoort en daardoor bijzonder geschikt voor vloerverwarming. En door gebruik van het het stabiele berken multiplex als drager, is de gemiddelde eiken multiplank prima bestand tegen vloerverwarming. Daar gaat het dus niet om.

Waar het wél om gaat is of je, na het plaatsen van een houten vloer, je kamer nog voldoende warm kan stoken.

Voor het beantwoorden van die vraag maken we eerst een uitstapje door een wat technisch verhaal over afgifteberekening en verwarmingscapaciteit:

Vloerverwarming: de afgifteberekening en verwarmingscapaciteit

Als een huis wordt gebouwd, berekent de installateur hoeveel vermogen (watt) de verwarming af moet geven om het huis in de winter warm te houden. Dit heet een afgifteberekening voor de benodigde verwarmingscapaciteit.

Hoe die afgifteberekening precies moet bij vloerverwarming, is beschreven door een instituut voor installatietechniek, die daarvoor een norm hebben opgesteld: de ISSO 49. De ISSO 49 en meer informatie over die norm is te vinden op de ISSO kennisbank. Een afgifteberekening kan je zelf doen op de website van een belangrijke Nederlandse producent en installateur van verwarmingssystemen, WTH.

Warmteweerstand

Het spreekt voor zich dat vloerbedekking (zoals een houten vloer) invloed heeft op de warmte die de vloerverwarming af kan geven. De vloerbedekking heeft namelijk een bepaalde weerstand tegen het doordringen van de warmte van de vloerverwarming in de kamer. Die weerstand heet de warmteweerstand of Rc-waarde en wordt uitgedrukt in een aantal m2K/W.

Elk product heeft een eigen warmteweerstand. Als er, zoals bij een zwevende houten vloer, ook sprake is van een ondervloer, moeten de twee warmteweerstanden bij elkaar worden opgeteld.

Een lage warmteweerstand geeft een kortere opwarmtijd. Een hoge warmteweerstand geeft een langere opwarmtijd en kan in sommige gevallen tot verlies van warmte leiden. En dat laatste is natuurlijk niet de bedoeling.

Bij de afgifteberekening wordt rekening gehouden met de warmteweerstand van  vloerbedekking. Conform ISSO 49 mag de maximale warmteweerstand van de vloerbedekking, dus ook van de houten vloer, niet meer dan 0,15 m2K/W bedragen.

Je aannemer of installateur moet je kunnen vertellen welke maximale warmteweerstand (of Rc-waarde) er voor jouw huis geldt. Als het goed is, is dat dus maximaal 0,15 m2K/W. In dat geval kunnen al onze multiplanken worden gelegd. Al onze multiplanken, inclusief ondervloer, hebben namelijk een warmteweerstand die lager is dan 0,15 m2K/W.

Breedte plank – Verlijmd: Zwevend (+ ondervloer)

18 cm – 0,09 m2K/W : 0,10 m2K/W

22 cm – 0,11 m 2K/W : 0,12 m2K/W

26 cm – 0,13 m2K/W : 0,14 m2K/W

30 cm – 0,13 m2K/W : 0,14 m2K/W

Te lage maximale warmteweerstand: overleg met je installateur

Onze ervaring is dat regelmatig een lagere maximale warmteweerstand wordt aangehouden, bijvoorbeeld 0,11 m2K/W. De reden hiervoor is kostenbesparing; de installateur legt de leidingen wat verder uit elkaar en heeft dus minder leiding nodig.

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien, kan er dan sprake zijn van overschrijding van de door de installateur opgegeven maximale warmteweerstand. Met andere woorden: de maximale warmteweerstand is dan te laag voor de planken van 26 en 30 cm breed.

Het beste is dus om vroegtijdig de installateur te verzoeken om rekening te houden met de warmteweerstand van de gewenste vloerbedekking. Als je die nog niet precies weet: hou dan de standaard van 0,15 m2K/W aan.

Lees meer over het rendement en de warmteweerstand

Opstookprotocol & andere technische eisen

Voordat er een houten vloer kan worden gelegd, moet eerst het droog- en opstookprotocol van de installateur worden gevolgd. Hierna kan namelijk pas worden beoordeeld of de constructievloer voldoet aan de eisen en of er geen lekkage in de vloerverwarming is.

Daarna kan de houten vloer worden gelegd, waarna nogmaals het opstookprotocol wordt gevolgd. Zo kan het hout ‘wennen’ aan de vloerverwarming.

Voor vloerverwarming geldt een maximale oppervlaktetemperatuur van 28 graden Celsius worden bereikt. Dit komt meestal overeen met een watertemperatuur van ongeveer 42 graden Celsius.

 

Vloerkoeling

Vloerkoeling in combinatie met een houten vloer is mogelijk, mits de installatie beschikt over een anti-condensregeling. Dit is noodzakelijk om schimmelvorming onder je houten vloer te voorkomen.

0 1702